Aftonbladet

Therese Rajaniemi
Ams- chefen måste be om ursäkt

TRANÅS. Be om ursäkt, Bosse Ringholm.
   Den uppmaningen till Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS:s) generaldirektör riktade Therese Rajaniemi i sitt 1 majtal i Tranås.
   Bakgrunden är det förslag som AMS-chefen nyligen förde fram om att tvinga arbetslösa att ta jobb inom vården.
   - Ett klart brott mot de mänskliga rättigheterna, tyckte Therese Rajaniemi och påpekade att alla inte passar att arbeta inom vården.
   Arbetslösa Therese Rajaniemi från Hofors har gjort sig känd som en förkämpe för de arbetslösas rättigheter, men större delen av hennes tal handlade inte om denna fråga utan om höstens val.
   - Det blir ett ödesval och det är ingen klyscha, försäkrade hon.
   Med moderaterna vid makten väntar enligt Rajaniemi försämringar på snart sagt alla politikens områden och det gäller att tänka längre än att sänkta skatter ger mer pengar i plånboken.
   - Sänkta skatter ger också högre matpriser, högre hyror och högre egenavgifter. Människor hänvisas till privata pensionsförsäkringar och privat sjukvård.

Kritiserade egna partiet
   Men det var inte någon särskilt lojal socialdemokrat som partikamraterna i Tranås bjudit in som talare i år.
   - Många har blivit besvikna på socialdemokraterna jag också. De ledande inom arbetarrörelsen med sina jättelöner har aldrig varit arbetslösa eller gått på socialbidrag. De vet inte vilken ekonomisk stress man känner när man drabbas av inkassokrav och dröjsmålsränta.
   Hon uppmanade åhörarna i Folkets Park att utnyttja möjligheten till personval i valet.
   - Låt oss kryssa för glatta livet. Vi skall välja dem som är engagerade, inte dem som behöver bli valda för att de har politiken som yrke.
   Själv kandiderade hon för en plats på s-riksdagslistan i Gävleborg. Hon sade sig ha fått många röster i provvalet. Men någon valbar plats blev det inte.
   - Jag blev nedpetad av etablissemanget. Fast det betyder inte att jag tänker sluta att slåss för rättvisa.

Björn Forsman/TT