1998-06-26

Tackade nej till nattjobb - avstängd från a-kassan

Danuta Welenc stängdes av från a-kassan efter att arbetsförmedlingeni Mönsterås anmält henne. - Men skälet i anmälan är helt felaktigt, och det vet de på arbetsförmedlingen, säger hon.
 

I onsdags fick fyrbarnsmamman Danuta Welenc i Mönsterås brev från a-kassan som sade att hon hade blivit avstängd från fortsatt ersättning. Men det är ett helt felaktigt beslut, anser både hon och Therese Rajaniemi, som Danuta nu tagit hjälp av.

   Sedan nästan två år tillbaka är Danuta arbetslös. Tidigare har hon jobbat inom vården, ofta på kvällar, helger och nätter. Men nu har hon blivit ensamstående med två av sina minsta barn, och med anledning av det vill hon inte gärna fortsätta att jobba de tiderna.

Vill jobba dagtid
   - Det skulle innebära att jag aldrig fick se mina barn, säger hon. Så när hon har varit i kontakt med sin arbetsförmedlare har hon sagt att hon vill jobba dagtid, Hon kan ta vad som helst, bara det är ett jobb på dagtid. Trots det har hon bara blivit anvisad jobb på kvällar, helger och nätter. Och när hon inte sökt de jobben har arbetsförmedlingen anmält henne till a-kassan.
   Det konstiga är, anser Danuta, att arbetsförmedlingen har anmält henne som otillgänglig för arbetsmarknaden på grund av att hon inte kan ordna barnomsorg.
   - Men det är helt fel, säger hon. Jag skulle visst kunna ordna barnomsorg om det vore så. Men det handlar om att jag vill slippa ifrån nattjobben.

Brist på barnomsorg?
   Varför arbetsförmedlingen har angett brist på barnomsorgsplats som skäl för avstängning vet hon inte. Men till saken hör att Danuta har upplevt det som mycket besvärligt att komma överens med sin tidigare arbetsförmedlare. Det har gått så långt att Danuta JO-anmält sin arbetsförmedlare.
   - Jag tror att de har gjort så här för att hämnas på mig. De har dragit till med en anledning som det vet att a-kassan reagerar på.

Tog Rajaniemi till hjälp
   Nu har hon tagit hjälp av Therese Rajaniemi, tjejen från Hofors som tog med sig tusentals andra arbetslösa till Stockholm för att protestera hos regeringen. Och Therese ger Danuta stöd för sina påståenden.
   - Jag har själv varit i kontakt med arbetsförmedlingen i Mönsterås och jag måste säga att jag aldrig upplevt något liknande. Jag hann inte mer än nämna Danutas namn så blev jag utskälld, säger Therese.
   Ändå jobbar hon numera på heltid med att hjälpa arbetslösa på olika sätt, exempelvis personer som blivit avstängda från a-kassan, och är dagligen i kontakt med arbetsförmedlingar runt om i landet.
    - Men det här var det värsta jag varit med om. Jag har insett   att det inte går att resonera överhuvudtaget med arbetsförmedlingen i Mönsterås, så det jag nu har gjort är att hjälpa Danuta med ett överklagande på a-kassans beslut. Som Danuta säger så är det ju helt felaktigt att anmälan är baserad på att det saknas barnomsorg.

- Orimligt krav
   - Som man mycket väl kan förstå så är det ju helt orimligt att man ska begära av en ensamstående småbarnsmamma att hon ska jobba nätter, helger och kvällar. Och hade arbetsförmedlingen angett Danutas verkliga situation som skäl till avstängning istället, så är jag övertygad om att a-kassan inte hade stängt av Danuta.
   Hon tror med andra ord att överklagandet kommer gå igenom. Detta hoppas även Danuta Welenc på, för sedan i april har fyrbarnsmamman inte fått en krona i ersättning.                                   Robert Johansson
http://www.ostrasmaland.se
www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
   © Copyright 1998 - 2002
Mats & Therese Rajaniemi