MÖNSTERÅS 1998-07-16

A-kassa tvingas ge henne ersättningen tillbaka

I dag är Danuta Welenc en lycklig kvinna. Hon har fått rätt gentemot a-kassa och arbetsförmedling som drog in hennes ersättning. - Det känns underbart. Det är en upprättelse jag har fått efter att ha blivit behandlad som värdelös, säger hon.
 

Danuta Welenc vann sin överklagan mot a-kassan efter tre månaders väntan. Det fanns ingen anledning att vägra betala ut hennes ersättning. Det står klart sedan a-kassan i Stockholm har granskat ärendet.
   - Det är en seger för mig personligen. Nu kan jag börja leva igen, lyder hennes omedelbara kommentar till glädjebeskedet.

   Beslutet innebär att hon får tillbaka all utebliven ersättning retroaktivt. Beslutet kan ses som en seger för den lilla människan mot den stora byråkratin. Men främst är det en personlig seger över arbetsförmedlingen i Mönsterås. Det var arbetsförmedlingen som anmälde henne till a-kassan.
   - Beslutet visar hur fel de hade. I dag är jag en mycket glad människa, säger Danuta Welenc.

Omöjliga jobb
   Det var i april månad som problemen började för den långtidsarbetslösa Danuta. Hon hade flera gånger bett arbetsförmedlingen om dagtidsjobb, utan att erbjudas några.
Istället erbjöds hon helg- och kvälls-jobb, en del jobb så långt borta som i Nybro. Detta trots att hon inte har bil eller någon rimlig möjlighet att pendla.
   - Flytta vill jag helst av allt slippa. Mina två minsta barn har växt upp här och jag vill inte att de skall tvingas flytta runt som jag har gjort, säger hon.

Tog ingen hänsyn
   Resultatet blev att hon vägrade att ta dessa jobb under förevändningen att hon inte skulle få någon tid med sina barn. Därtill kunde hon inte ordna barnpassning om nätter och helger, något som däremot inte var problematiskt under dagtid.
   Men detta tog inte arbetsförmedlingen någon hänsyn till. De konstaterade bara att hon inte kunde ordna barnomsorgen och anmälde henne därför till a-kassan. Och det var då som problemen nådde sitt klimax.
   Reglerna säger klart och tydligt att barnomsorgen måste vara
ordnad för att få ersättning. Danutas vägrades följdaktlingen ersättning.

Gav aldrig upp
   Men Danuta gav sig inte. Hon anmälde sin handläggare till justitieombudsmannen och tog kontakt med den rikskända Therese Rajaniemi. Tillsamman skrev de en överklagan till a-kassan i Stockholm.
   - Jag hade ju barnomsorgen ordnad om dagarna. Det var under kvällar och helger jag verkligen hade problem. Att då bli anvisad jobb på just dessa tider ansåg jag vara helt fel, nästan oförskämt, säger Danuta Welenc.
   Barnomsorgen sköts dagtid av kommunen eller av exmaken. Sedan skilsmässan har de delat på vårdnaden och låter barnen själva bestämma var de vill bo dag för dag. Det går därför inte med säkerhet att säga när barnen och Danuta kan träffas. Det var dessa omständigheter som gjorde att hon vann gehör för sin klagan.

- Bara att gratulera
Men på a-kassan i Kalmar ser man regelmässigt på saken.    - Jag vill inte gå in och diskutera enskilda fall. Men generellt sett är det stopp för ersättning i sådana fall, men det är tydligt att det fanns nyansskillnader i Danutas fall som gjorde att hon fick rätt. I så fall är det bara att gratulera, säger Tomas Jönsson vid Kommunals a-kassa i Kalmar.
   Hur det går med JO-anmälan av Danutas handläggare är ännu inte klart. Vad som däremot står klart är att den sociala aspekten ofta kommer i kläm i byråkratiska regelverk och att den är värd att kämpa för. Det går bevisligen att vinna.                                     Johan Adolfsson
http://www.ostrasmaland.se
www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
   © Copyright 1998 - 2002
Mats & Therese Rajaniemi