MÖNSTERÅS  den 16 juli 1998
 

Therese Rajaniemi: Nu finns det hopp för fler arbetslösa

Fallet Danuta Welenc är en seger för de arbetslösasrättigheter. En seger som förhoppningsvis ger andra människor i samma situation hopp om att vinna sina mål. Så kan kommentarerna från föreningen Dackes v. ordförandeTherese Rajaniemi sammanfattas.

   Föreningen Dacke och Therese personligen har bistått Danuta i hennes överklagande av a-kassans beslut. Enligt Therese Rajaniemi är det inte omöjligt att Welenc fall blir prejudicerande. Följden kan mycket väl bli att andra människor i Danutas situation vinner striden om sina a-kassersättningar.
   - Det kan mycket väl bli så. Det gäller att inse att arbetslösa inte har har en massa skyldigheter utan även rättigheter. Det är något som ofta glöms bort, säger Therese Rajaniemi.

Nationellt genomslag?
   Fallet kan få återverkningar över hela landet. Det finns otaliga fall som liknar Danutas. Kombinationen av jobberbjudande nattetid och kommuner som saknar natt-dagis är inte lyckad. Den försätter den arbetslöse i svåra situationer där ersättningen från a-kassan riskerar att dras bort om jobberbjudandet inte accepteras.
   - I Danutas fall hade hon löst barnomsorgen på dagarna. Hon hade dels en kommunal omsorgsplats och dels en exmake som kunde hjälpa till. Det var detta förhållande som var grunden i vår överklagan. Hon kunde mycket väl jobba, men inte nattetid, säger Therese Raianiemi.

Omöjligt bemötande
   Att fall går så långt som till överklagande hos A-kassan i Stockholm tillhör ovanligheterna. De problem som föreligger brukar kunna lösas genom ett telefonsamtal. Men detta fallet var den lösningen omöjlig.
   - På arbetsförmedlingen i Mönsterås blev jag utskälld så fort jag nämnde Danutas namn. Jag brukar kunna prata med handläggarna, men här var det omöjligt. Det enda som återstod var en skriftlig överklagan, berättar Therese Rajaniemi.
   En överklagan som vann gehör. Nu återstår det att se om andra kan dra nytta av Danutas seger.                                     Johan Adolfsson
http://www.ostrasmaland.se
www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
   © Copyright 1998 - 2002
Mats & Therese Rajaniemi