Insändare, brev, debattinlägg m.m. 

Vad vill Moderaterna?

1997-10-29

Om det nuvarande antalet arbetslösa i Hofors, ca 1000 st, skulle utförsäkras efter 300 dagar som Moderaternas förslag om en bortre parentes innebär, skulle det leda till en total katastrof. Inte bara för Hofors kommun, utan även för landet som helhet. För Hofors kommun skulle utgifterna för socialbidragen öka från nu ca 8 miljoner till ca 90 miljoner!!! Med barnbidrag m.m. blir det 70 milj.kr!!

Detta skulle innebära att Hofors kommun skulle få slå igen en stor del av den kommunala verksamheten. På detta kommer även Moderaternas skattesänkningsförslag på 100 miljarder som definitivt kommer att förinta hela den generella välfärden. På detta kommer också att kommuner och landsting inte kommer att få höja några skatter. Samt att värnskatten skall bort och arbetsgivaravgifterna sänkas, som skall finansieras via utförsäkring och sänkta bidrag.

Kontentan av denna politik kommer att bli: kommuner i konkurs, havererad offentlig sektor, ökad arbetslöshet, skenande statsskuld, ökad misär och fattigdom m.m. Detta kommer i sin tur att slå hårt på det privata näringslivet som Moderaterna vill värna om. Allt kommer att accelerera i en nedåtgående spiral. Människor blir arbetslösa och får mindre pengar att konsumera för. Efter 300 dagar blir de utförsäkrade och får ännu mindre pengar att leva för. Med mindre pengar kan man köpa ännu mindre varor och tjänster, de lokala näringsidkarna får sälja mindre varor och tjänster, de tvingas att slå igen. Vilket spär på arbetslösheten mer. Som  socialbidragstagare måste du göra dig av med eventuella tillgångar; hus, bil, m.m. Vem ska köpa dessa tillgångar? De andra socialbidragstagarna? Detta för med sig att marknaden för hus och villor rasar samman. Vilka hantverkare så som elektriker, snickare m.m. kommer att kunna sälja sina tjänster? Dessa kommer också att bli arbetslösa i nästa steg. Hur mycket vitvaror och möbler kommer att köpas? Och var i allt detta kommer  kommunen att kunna få skatteintäkter för att finansiera de enorma socialbidragskostnaderna? Eller ska man sänka socialbidragsnormerna ännu lägre, under svältgränsen? Och hur mycket varor och tjänster kommer människorna sedan ha råd att köpa??? Tvingas de i tjänstesektorn att sälja sina tjänster till en spottstyver i lön för att ens kunna överleva? Ska  folk bli tvingade att ha två, tre svältlöne jobb som i USA? Med avskaffad arbetsrätt är detta en realitet, men det är väl Moderaternas stora dröm. Deras vision om att de rika ska bli rikare kommer att slå fullt ut, samt att de fattiga kommer att bli fattighjon. I och för sig kommer ju detta också att leda till att Volvo, Saab, Electrolux, Ericsson m.fl. inte kommer att hitta mer än några få som har råd att köpa deras produkter här och därför kanske de tycker att det är lika bra att flytta från Sverige för här kommer inte finnas mycket att hämta.

Ingen av de båda regeringarna som har haft makten sedan 1991 har lyckats med att få ned arbetslösheten till 2-3%. Tvärtom, arbetslösheten har ökat under dessa år! De arbeten som har utlovats att komma från det privata näringslivet har i samma takt som de har skapats, och i många fall större takt, försvunnit genom ökad övertid, rationaliseringar och effektiviseringar. Eftersom problemet med arbetslösheten inte har någon eller några enkla lösningar, så skulle jag vilja se den Moderatledda regering som lyckas lösa problemet med arbetslösheten inom 300 dagar. En regering som skulle lyckas avskaffa arbetslösheten inom denna tidsrymd skulle komma att gå till historien så som innehållande de största statsmännen någonsin. Då undrar man ju lite nyfiket om Carl Bildt, Alf Svensson och Lars Lejonborg är dessa våra största hjältar, riddare i skinande rustningar på vita springare som jagar arbetslöshetens drake på flykten? Jag tillåter mig tvivla. Den effekt som tidigare insatser av den Borgerliga slagstyrkan har haft på välfärden, kan väl närmast jämföras med den apokalypsens ryttare ska ha på jorden, så vi 100 000 tals arbetslösa kan nog satsa våra sista korvören på att efter 300 dagar med en Moderatregering hamnar vi barfota ute i kylan för gott.
Varje människa med det allra minsta bondförnuft förstår ju att det borgerliga alternativet i själva verket inte är något alternativ, utan snarare en dröm utan den minsta verklighetsförankring, en dröm som kommer att försvinna i det blå som en rökpuff när den synas av verkligheten.

Och Carl Bildts "Jobb, Jobb, Jobb" kan nog visa sig stämma alltför väl, för med Moderaternas politik lär man säkert behöva 3 jobb för att klara sig!

Om Moderaternas politik får genomföras kommer allt att sluta med ett gigantiskt svart hål och de rika kommer att kunna säga, "Aldrig har så få haft så många att tacka för så mycket!" och vi arbetslösa kommer att kunna säga, "Vad var det vi sa?".

 


Tänk efter!

Nää, vi kan väl inte göra bort oss EN GÅNG TILL genom att rösta fram en borgerlig regering! Det finns så många andra vägar att gå och det i en mycket positivare atmosfär. Där människovärdet, demokratin, solidariteten, jämlikheten och rättvisan har en betydligt större roll än idag.

Therese och Mats Rajaniemi

www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
   © Copyright 1998 - 2002
Mats & Therese Rajaniemi