w w w . R a j a n i e m i . c o m

Kommunal stödjer privata initiativ

Ur ett fackligt perspektiv är vi inte ett dugg rädda även om all kommunal verksamhet skulle privatiseras. Det säger Kommunals andre ordförande Lars-Åke Almqvist, en man som gärna sticker ut hakan "för att åstadkomma förändringar". Han säger det på en kongress i Karlstad där över 800 kristdemokrater samlats för att diskutera framtidens välfärd. Under fredagen fick Lars-Åke Almqvist rungande applåder för sitt anförande om fackligt förnyelsearbete.

Bland Kommunals 600 000 medlemmar är i dag cirka 10 procent privatanställda. Almqvist sa till TT "Och vi räknar med att andelen som jobbar privat kommer att öka”.

När privatiseringarna tog fart var Kommunalarbetareförbundet tvunget att välja: antingen att bli nejsägare till privata företag i verksamheten eller att engagera sig i utvecklingen. Kommunal valde det senare alternativet. "En fackförening måste också kunna arbeta med hur produktivitet kan öka. Annars blir facket 2000-talets krisbransch", anser Almqvist. Ur ett fackligt perspektiv finns inga gränser för hur mycket som kan privatiseras, tycker Almqvist. Kommunals egna undersökningar visar att personal som bytt från kommunal till privat anställning tycker att de fått det bättre.

Offentliga behövs som en garant för välfärden

Därför måste kommuner och landsting skärpa sig som arbetsgivare och lära sig av det privata, anser han. För det offentliga behövs som garant för att välfärden ska fungera. Snabbare beslutsvägar, mindre enheter, mer ansvar åt de anställda - allt det måste kommunerna bli bättre på för att konkurrera om bra personal. Kommunal arbetar också praktiskt för att stödja medlemmar som vill bryta sig loss från kommunala anställningar. Förbundet kan hjälpa till med lån genom Föreningssparbanken och starta-eget-utbildningar är nu på väg.

Till kristdemokraternas glädje berättade Almqvist också om ett planerat försöksprojekt, stöttat av Kommunal, med subventionerade hushållstjänster. I en ännu hemlig kommun ska personer över 80 år kunna köpa hushållshjälp för 60-70 kronor i timmen. Lars-Åke Almqvist har tidigare varit socialdemokratisk landstingspolitiker. Han är trogen sitt parti men tycker att socialdemokratin har problem med "bygget av folkhemmets övervåning". Varför regeringen planerar lagstiftning som ska begränsa vinst i vården, förstår han absolut inte. "Privata företag måste ju gå med vinst för att överleva." Däremot förstår han att han, genom att dra applåder hos kristdemokraterna kan provocera både socialdemokrater och fackligt aktiva. Men det är Almqvist beredd att ta.

Detta samtidigt som Kommunal i norrbotten planerar en demonstration i Stockholm den 17 februari mot försämringarna och då de också ska få träffa ministrar. Detta kan te sig väldigt märkligt och motsägelsefullt.

Therese Rajaniemi.