Välkommen till RSJ!

Leva och låta dö

SCB:s senaste månadsstatistik visade att den öppna arbetslösheten hade sjunkit från 5,3 procent i april till 4,9 i maj.Denna nedgång var något större än väntat och borde ha glatt alla. I stället konstaterade tidningen Dagens Industri att räntorna hade stigit, i en dagskommentar till utvecklingen på finansmarknaden. Som förklaring angavs de positiva sysselsättningssiffrorna.

Det är något grundläggande fel när "den heliga marknaden" reagerar negativt på något som är positivt för flertalet människor. När man anser att kommunismen var dålig för de människor som drabbades av den så måste man i rimlighetens namn också tycka att ohejdad kapitalism är lika dålig för alla som drabbas av den?

Vi måste på något sätt hitta en medelväg som inte "drabbar" människor. Jag unnar gärna folk att bli rika, jag skulle inte tacka nej själv heller, men det får inte ske genom att andra går under. Jag kommer ihåg när jag var liten, då fantiserade vi om år 2000 då vi skulle leva i en värld där alla skulle bo i fantastiska hus fyllda med teknik, man skulle åka omkring i kombinerade flygplan/bilar. Vi skulle även resa i rymden och alla skulle ha det bra.

Men hur ser det ut? Människor slaktar varandra så grymt och bestialiskt så Hitler skulle ha blivit imponerad (mer än 50 år efter hans död). Den starkes rätt gäller, döda eller dödas, den enes bröd den andres död osv. Girigbukarna skriker efter mer medans de svaga knappt hankar sig fram.

Om någon är en duktig företagsledare så får han/hon gärna bli förmögen på det. Men jag unnar honom/henne inte rikedom om det är på bekostnad av att någons gamla mamma far illa på ett sjukhem för att det inte finns resurser att sköta om henne.

Jag har inte heller något emot om finanshajar och aktiespekulanter blir rika så länge som dom rövar av varandra. Men återigen, det får inte ske på bekostnad av att våra barn far illa i skolan, eller att någon blir misshandlad och rånad för att inte polisen har resurser, eller att mäniskor inte har råd med sin medicin eller råd att gå till tandläkaren.

Jag vill leva i ett land där alla har det bra, där rättvisan råder och alla har ett värde. Vi får inte låta makthavare komma undan med att rycka på axlarna och skylla på globaliseringen, "den heliga marknaden" eller något annat och låta allt gå som det vill. Om ingen gör något kommer heller inget att hända.

Det måste gå att göra något...

Mats och Therese Rajaniemi 1999-06-21

www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
   © Copyright 1998 - 2002
Mats & Therese Rajaniemi