Sandviken får nya detaljerade normer för socialbidrag

    Det nya socialbidragssystemet i Sandviken är väldigt detaljerat. Ett barn i ett familjehem har rätt till 5 strumpor/år och varje par får kosta endast 20 kronor.
    Och en familj på fyra personer som är beroende av socialbidrag får göra av med hushållsel för 217 kr/mån om de bor i lägenhet. Så detaljerat är det nya socialbidragssystemet som Sandvikens kommun har infört.

    Det var inte helt lätt för Sandvikens kommun att genomföra det nya socialbidragssystemet för många politiker i fullmäktige kände en stark motvilja mot att sätta prislappar på allt i biståndet.

    I det gamla bruttonormsystemet fick de som behövde socialbidrag en stor klumpsumma i handen och ett stort eget ansvar för att hushålla med pengarna så att de skulle kunna räcka till samtliga utgifter.

    I det nya systemet som följer riksnormen för socialbidrag, är det ansvaret bortplockat.
    Det innebär att socialsekreterarna nu får portionera ut bidrag - eller fattighjälp som många anser att det återgått till - ända ner till strumpnivå. Kommunfullmäktige beslutade att barn från 2 år och uppåt som är placerat på familjehem har rätt till 5 samhällsbetalda strumpor per år.

    Åsa Carlsson, c, tyckte det var en inhuman och urusel bidragsform, som leder till ökad förnedring. Jan Hillgren, m, tyckte enbart att det var mycket pinsamt men efterlyste ett enklare system. Carl-Ewert Ohlsson, c, ansåg att detta skymmer verkligheten. Stefan Hedin, s, försvarade det redan genomförda ändrade bidragssystemet och att det är en riksnorm som gäller och att det gäller för Sandvikens kommun att följa den. Jörgen Sjöstedt, mp, höll inte med Stefan Hedin om att kommunerna skulle vara skyldiga att följa riksnormen utan ansåg att det fanns öppningar för varianter och tyckte att detta var "otroligt dåligt". Riksnormen är en rammodell vilket är upp till kommunerna själva att vara öppen för varianter inom modellen.

    Detta innebär att man styr människors liv samt att man tar ifrån människan dess eget ansvar och omyndigförklarar människor. Det borde vara upp till kommunerna och respektera människors integritet, vilket borde åtföljas av att man tittar över systemet igen eftersom detta är direkt kränkande mot vuxna människor som har hamnat i nöd.
    Många människor drar sig idag för att söka socialbidrag och inte blir det lättare när man omyndigförklarar människor på detta sätt och inskränker på deras frihet. Detta strider klart mot de mänskliga rättigheterna på många punkter.

    Therese Rajaniemi

    www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
       © Copyright 1998 - 2002
    Mats & Therese Rajaniemi