w w w . R a j a n i e m i . c o m

2002-03-06

Varför försämring av allmänna Kommunikationsmedel i Gävleborg?

X-trafik har under den senaste tiden kommit med beslut som försämrar för de passagerare, som är tvingade att resa med bolaget. Ett i raden av flera dåliga beslut är att satsa allt på ett kort och helt och hållet ta bort busslinje 101. Att styrelsen inte tänkte på att det kunde bli problem med tågen.

Styrelsen brydde sig tydligen inte heller om de stackars passagerarna som åkte med till Falun, d v s de som skulle till gymnasieskolorna och Högskolan i Falun. För de som åker till Falun idag är hänvisade till någon av de väldigt långsamma busslinjerna som 41:orna som tar längre tid än den gamla 101:an.

Tågen är ju ett alternativ eller Buss i Bergslagen som det kallats den senaste tiden. Men då är man tvingad att gå från järnvägsstationen till högskolan. Ett annat problem är att man inte får åka med tågen när man vill till Falun. Utan då måste man lösa SJ-biljett, trots att man redan har betalat ca 1000 kronor för ett månadskort. Det är ju den service som X-trafik ska ge oss skattebetalande.

X-trafiks styrelse verkar inte ens ha brytt sig om miljön när de utan vidare diskussion med Gävle kommun lät bli att köpa nya etanolbussar för att det skulle sparas pengar.

Att X-Trafik höjde taxorna försvarar de med att de nya avtalen kostar pengar. En hel del av de pengarna verkar ha gått åt till att lacka om bussarna. Numera är bussarna nästan helvita förutom en sträng med rött framtill och baktill. De pengarna för en onödig lackering hade kunnat läggas på något annat.

Dessa nya bussar som knappt klarar av att åka uppför Tröttbacken i Hofors. Varför köpte de dessa? Jag har pendlat dagligen i flertalet år och har inte sett enda person med rullator, som åkte på bussarna. Däremot har jag på senaste tiden sett cyklister som inte fått med sina cyklar för att bagageutrymmet är för litet. Dessutom utgör dessa bussar en större säkerthetsrisk när de går på motorvägarna och är så låga. Det finns inte ens en säker stålbåge vid framrutan i bussen.

X-trafik äventyrar passagerarnas säkerhet samtidigt som man försämrar miljön och försämrar pendlingsmöjligheterna till bland annat Falun. Det finns flera goda bevis på att X-Trafik dragit in för pendlare. Sista chansen att åka från Söderhamn till Gävle är nu klockan 18 en fredag till exempel. Inte ens möjligheterna att åka från Hudiksvall finns. De som jobbar på Falu Lasarett och slutar vid 22-23-tiden hur ska de ta sig hem till Gävleborg? Är det detta som X-Trafiks styrelse eftersträvar? Varför får inte de studerande och övriga resenärer fortsätta åka med deras buss till Lugnet och få den service som de betalar för?

Varför får inte cyklisterna inte ta med sina cyklar? De kan ju inte göra det på grund av bussarna som X-trafik har bestämt skulle köpas. Varför köpa sådana bussar när inga handikappade personer åker med? Varför görs inget för att få handikappade att börja åka med? X-Trafik har tappat stinget på sistone och är inte längre ett servicevänligt företag.

Tommy E.
"resenär"