8.

Johan
johanalmqvist@hotmail.com
Jag vill först tacka för en vettig sida.
Jag har ett litet problem rörande en P 166 Mhz. Jag har nu två små hårdiskar en "Master 800 Mb" + en "Slave 400 Mb". Jag skulle vilja stoppa in en "Master" på 10 till 15 GB. Går det?

Jag vet att man ska uppgradera BIOS, men vet inte hur man gör. Kan man se vad det är för någon sorts Bios utan att öppna datoren? Jag har köpt datorn av en vän. Det är en Pentium 166 Mhz 64 Ram minne. Jag tror att det är ett ihopplock,men den funkar bra Om det inte går hoppas du kan berätta hur mycket lagrings kappasitet jag kan ha. Det är IDE hårddiskar.

Tack på förhand Johan

Ps. Hoppas du kan räta ut dom ? som finns när det nu är ett hopplock och vad jag kan råka utför när jag byter HD.

Hej Johan!
Jag vet inte vad det är för en hårddisk du vill stoppa in, men vi hade samma problem med vår dator. Det var en 486'a som jag byggt om till en P166. Moderkortet är ett ASUS med Award BIOS. Jag satte i en IBM hårddisk på 20 Gb men bios hittade bara på 8 Gb! På IBM's hemsida hittade jag en programvara som heter Ontrack Disk Manager som löste problemet. Jag har tidigare haft samma programvara för en hårddisk från Western Digital som var för stor för dåvarande 486'an.

Det går att uppgradera BIOS, men jag tyckte det var enklare att installera Ontrack Disk Manager och det fungerar utmärkt. Besök hårddisktillverkarens hemsida och sök under t.ex. support eller download för instruktioner.

Men vill du uppgradera BIOS så går det också. Besök tillverkarens hemsida. Det brukar finnas hjälp om hur man gör.

När du startar datorn brukar det stå på skärmen vad för typ av BIOS som finns i datorn.
Uppe till vänster på vår dator står det Award Modular BIOS v4.51PG och längst ner till vänster står det: 09/02/96-82430HX-PI55T2P4C-00
Den textsträngen behövs när man skall uppdatera BIOS har jag för mig. 09/02/96 är datumet på BIOS, PI55T2P4 är vad moderkortet heter. Namnet på tillverkaren (i det här fallet ASUS) ser man om man öppnar datorn. 82430HX talar om vilket chipset man har.

Lycka till och har du fler frågor så hör av dig!
Mats Rajaniemi

w w w . R a j a n i e m i . c o m