108.

catticool
mailto:catticool@hotmail.com
Hej!
Jag har samma problem som i fråga 24, men jag har kommit till slutet av ditt svar. Mitt problem är att jag inte kan boota om från CD:n eftersom datorn inte hittar cd-enheten. Jag tror att jag måste gå in och göra ändringar i BIOS, men vad? Det kan vara lite annorlunda meny i bios på den datorn. Det är en gammal laptop med en kontakt för antingen diskett eller CDrom. Grundmål:Jag vill ändra från Windows NT till Windows 98. Hoppas att du kan hjälpa mig.

Hejsan!
Om datorns BIOS stöder möjligheten att boota från CD så måste det finnas någon möjlighet att ändra ordningen på enheter den försöker starta från. Det brukar vara: Diskett (A:), Hårddisk och sedan möjligtvis CD. Du får helt enkelt leta runt lite i de olika menyerna.

Om datorn har Windows NT så är det väl möjligt att den använder filsystemet NTFS och då måste du byta till FAT32 för att kunna köra Windows 98 på den. Det bästa vore om du kunde använda en startdiskett till Windows 98 och starta upp datorn i DOS-läge. OBS! Det kan krångla p.g.a. att drivrutinerna för CD'n inte stämmer med din CD, men det är ju bara att prova. (Rimligtvis borde datorn klara av att man byter mellan diskett och CD i farten eftersom det ju bara finns en kontakt, men testa för säkerhets skull efter att du fått igång den.)

Om allt fungerar så kan du sedan börja jobba. Jag har beskrivit lite kort hur man använder ett program som heter FDISK. Det använder du för att förbereda och göra iordning hårddisken. Klicka här eller välj länken FDISK uppe på menyraden.

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m