11.

P.Ljungström
Står i valet och kvalet!
Som privatperson är det ganska mycket, invecklad, snurrig, och teknisk information om skrivare. Har beslutat mig för att köpa en skrivare och alla profilerar sig som den bästa. Tycker det är en djungel av information, men min fråga är: Vilken är den bästa skrivaren att köpa om man är privat person och mestadels ska använda den i eget arbete? Funderar på att satsa på en bläckstråleskrivare, men då är frågan den om det finns någon som håller ett arkivbeständigt mått eller är en laser det bästa alternativet i det fallet? Vore tacksam för svar som kan hjälpa mig fram till ett beslut för vad jag ska köpa för skrivare.
Tack på förhand.

P.Ljungström
Stockholm

Hej!
Jag håller med, det mesta är en djungel när man ska skaffa tillbehör som skrivare, grafikkort, hårddisk, ljudkort m.m. Det bästa är att försöka bestämma vad man behöver först.

T.ex:

  1. Behöver du skriva ut i färg?
  2. Ska du skriva ut många dokument?
  3. Om du ska skriva ut många dokument, måste det gå fort?
  4. Måste dokumenten vara arkivbeständiga?
  5. Är dokumenten material för ett företag?

Om svaret är nej på första frågan och ja på de andra så blir svaret en laserskrivare. Om du däremot behöver färgutskrifter så blir det bläckstråleskrivare, en laserskrivare för färg kostar skjortan!

Det är alltid svårt att råda någon, men skulle jag själv behöva skriva ut mycket material som måste se "proffsigt" ut, så skulle jag skaffa en laser. En laser är något dyrare än bläck men de har sjunkit i pris med åren, t.ex. en HP LaserJet 1100 kostar strax under 3000 exkl. moms hos PC-Express. En annan sak med bläckstråleskrivare är att utskrifterna är känsliga för väta. Vi har själva en Canon BJC 600 bläckstråleskrivare som är ca 4-5 år gammal, och råkar man få regnstänk på dokumenten man har skrivit ut inför det viktiga mötet man ska på, medans man går till bilen, så flyter bläcket ut och det hela ser ut som ett konstverk i vattenfärg! Jag vet inte om de nya bläckstråleskrivarna klarar stänk av vatten men sådant är värt att kolla upp.

Mats Rajaniemi

w w w . R a j a n i e m i . c o m