133.

Anonym undrare

Hej! Jag är ny på nätet. Jag undrar om man få surfa överallt på nätet? Eller finns det olagliga siter? Får man tanka ned vilka filer som helst, för egen bruk, eller är det också olagligt?

Tack på förhand!

Hejsan!
Det var en lite knepig frågeställning. Man kan väl inte direkt påstå att det finns olagliga siter som så, men olika siter kan ju innehålla olagliga saker som piratkopierade spel t.ex. Jag vet inte riktigt om det är olagligt att ladda ner för eget bruk, men att du råkar hamna på en sådan site så kan jag inte se att du har gjort något olagligt. Däremot är det olagligt att sprida t.ex. musik eller spel till andra.

Sedan bör man också vara väldigt medveten om att man tar stora risker när man laddar ner okända filer från nätet. Det kan finnas stor risk att man får ner virus till sin dator. Man kan även bli smittad bara genom att besöka en site. Det släpps hela tiden patchar och fixar som ska täppa till olika säkerhetshål i webbläsare och operativsystem, men det finns inga garantier för att virusmakarna inte lyckas ställa till något nytt innan Microsoft med flera hinner lappa hålen.

Däremot om man försöker "hacka" sig in i en dator så är det olagligt. Man kan inte låtsats som att man bara har surfat då :-)

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m