149.

Anonym
mailto:gunnar.irene.ving@telia.com
Jag har midifiler, som jag vill bränna på cd. Finns det något program, som konverterar midi till wav. Jag har också försökt att spela in midifilen, men mitt ljudkort spelar inte upp och in samtidigt. Hur hittar jag förresten data om mitt ljudkort, jag är osäker på vad jag har, har du några förslag på ett ljudkort som klarar detta.

Hejsan!
För att klargöra. Midi-filer innehåller inget ljud i sig utan bara data som styr t.ex. en synthesizer. Ljudkortet har också en inbygd mjukvarusynthesizer. Mididatat talar om för synthen vilket ljud den ska använda, vilken ton, anslag, ljudstyrka, hur länge tonen ska ljuda osv. En wav-fil däremot innehåller själva ljudet.
Jag har iofs inte provat med midifiler men jag använder Easy CD Creator från Roxio ( läs mer i fråga 128) och med den kan jag spela in från ljudkortet. Exempelvis så kan jag lyssna på internetradio från t.ex. Spraydio och då samtidigt spela in låtarna till hårddisken. Man använder en modul i SoundStream som heter Spin Doctor och väljer ljudkortet som källa. Man använder Spin Doctor också när man ska spela in från en gammal LP skiva.

För att kolla vilket ljudkort du har så kan du gå in i Enhetshanteraren och titta i "Enheter för ljud, video och spel". Klicka på plustecknet framför så ser du en lista på enheterna. Där hittar du ljudkortet.

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m