17.

hem-lärd
poooost@hotmail.com

Jag har haft stora problem med datorn, den har slutat att stänga av sig när man avslutar!!
Fråga
1: Hur formaterar jag min hårdisk så jag kan läga in Win 98
2: Min hårdisk är uppdelad i fyra delar! Jag vill bara ha två, C och D till exempel

Tack på förhand!!!

Hejsan!

Jag vet inte vilket operativsystem du har nu, men Microsoft har en uppdatering för Windows 98 som ska åtgärda problemet att datorn inte stänger ner helt.

För att gå vidare med punkt 1 & 2 så behöver du en startdiskett. Du kan skapa en genom att starta kontrollpanelen och välja "Lägg till/ta bort program". Där har du en flik som heter "Startdiskett". När du har skapat startdisketten kollar du att den innehåller drivrutin och startkommandon i config.sys och autoexec.bat för CD-ROM enheten. Det ska även finnas ett program som heter FDISK.EXE.

Dela upp hårddisken gör du med programet FDISK.EXE. Delarna kallar man för partitioner. När du delar upp hårddisken så kommer du inte att komma åt något data efteråt, så det är inget du bara kan "testa"!

Så här ska du göra. Starta datorn med disketten, dvs låt disketten sitta i diskettstationen när du knäpper på strömmen. Börja sedan med FDISK och ta bort alla partitioner. Tänk efter hur stora C och D enheterna ska vara. Skapa sedan en primär DOS partition för C och en utökad DOS partition för D. Därefter skall du skapa den logiska D enheten. När du är klar med detta och avslutat FDISK så är det dags att formatera C: och D: Skriv "format c:" och sedan "format d:" Därefter kan du börja med installationen av Windows.

mvh Mats Rajaniemi

w w w . R a j a n i e m i . c o m