19.

mattias
smith.ma@home.se
hejsan jag har försökt installera windows me nu ett antal gånger , men min dator vill inte. jag kan installera allt som vanligt men när installationen är klar och datorn ska klicka om från dosläget till det grafiska skalet så vägrar den göra detta utan den startar bara om sig själv och väljer sedan att man ska gå in i felsäkert läge. detta gör jag men vad kan man göra där? jag startar om datorn igen och den väljer samma sak, felsäkert läge. kan problemet vara att jag har en fabriksdator med integrerat grafikkort som jag inte använder för jag har köpt ett nytt 32 mb grafikkort?? skicka gärna svar till min mail . tack

Hejsan Mattias!

Du skriver att du har installerat ett nytt grafikkort, har du också ändrat i BIOS-setup så att det inbyggda grafikkortet är avaktiverat? Det måste du nämligen göra. Du skulle ju annars kunna prova med att tillfälligt plocka ur det nya kortet och installera Windows. När sedan allting fungerar så sätter du in det nya kortet igen.

Felsäkert läge betyder att Windows har startat upp i ett "snålt" läge med bara de absolut nödvändiga drivrutinerna. Det är till för att du ska kunna felsöka och åtgärda eventuella fel som t.ex. att avinstallera något som visar sig inte fungera osv. Du kan ju testa när du ändå har problem med datorn. Starta upp i felsäkert läge och när maskinen är igång så klickar du med musknapp 2 på "Den här datorn". Välj sedan "Egenskaper", därefter "Enhetshanteraren". Där kan du klicka på + tecknet framför "Bildskärmskort". Där bör du bara se ett grafikkort. Om det är något problem med någon av enheterna i listan så finns det en liten ikon, t.ex. ett frågetecken eller en röd cirkel med ett kryss i, över enhetssymbolen. Jag hade förut lite problem med modemet och hade 2 stycken i listan. Jag tog bort båda två genom att markera dem och klicka på "Ta bort" knappen. Därefter startade jag om Windows. Vid uppstarten så hittade sedan Windows modemet och eftersom det inte fanns med i listan så installerades det som det skulle.

Jag hoppas att min beskrivning av knappar osv stämmer för jag har själv Windows 98 och jag vet inte om allting ser likadant ut i Windows ME.

mvh Mats Rajaniemi

w w w . R a j a n i e m i . c o m