197.

Anonym
mailto:Djarraways@hotmail.com
Vill först tacka för en bra sida.

Nu är det så att jag har av misstag raderat ett antal av mina filer på hårddisken, men jag har ett program som kan återställa dessa, problemet är att programmet inte kan återställa filerna till samma enhet (c:) utan måste återställas till en annan.

1. Finns det något annat program där man kan återställa filerna till samma dator?

2. Om inte. Hur gör man för att lättast koppla ihop två datorer hemma så att jag kan återställa filerna till den datorn? och vad behöver man köpa till?

jag är en total nybörjare på datorer så var så tydlig som möjligt i din förklaring.

Tack på förhand


Hejsan!
Hittade ett tips om ett program som heter Restorer2000, adress: http://www.bitmart.net/index.shtml
Det vanliga är nog att återskapa filer till en annan hårddisk för att minimera risken att man råkar skriva över det data man försöker rädda. Dessutom om man har använt datorn efter att man har råkat deleta filer så är risken att filerna är överskrivna med annan information stor.

Det enklaste skulle nog vara att sätta in en till hårddisk i datorn men det förutsätter ju naturligtvis att man har en till disk :(
Jag vet ju inte vad ditt program klarar av men om du ska återställa filer till en annan dator så behövs det någon form av nätverk. Det kanske går med en så kallad "Nollmodem" kabel som ansluts till en serieport (com1 eller com2) på respektive dator. Ett annat alternativ är med ett nätverkskort i varje dator och en korskopplad nätverkskabel emellan dem. Problemet med dessa alternativ är att om du måste installera "Direkt kabel anslutning" eller nätverkskort med programvara så finns ju risken att du råkar skriva över datat du vill rädda.

Om du ändå har två datorer så kanske du skulle överväga att tillfälligt flytta över hårddisken från datorn med raderade filer till den andra datorn. Om du installerar räddningsprogrammet på den datorn så kan du ju jobba på den. Tanken är att Operativsystemet (Windows) använder ju hela tiden sin hårddisk, men den använder inte den andra hårddisken! Därigenom är risken att datat skrivs över mindre än om du gör tvärsom. När du sedan återskapar filerna så spar du dem på C: disken och sedan när du är klar så kan du kopiera över dem till D: Sedan är det ju bara att flytta tillbaks hårddisken så ska allt vara klart.

Jag förutsatte här att du har varsin hårddisk med bara en C: enhet på varje. När du flyttar hårddisken med raderade filer från Dator A till Dator B så ska du samtidigt flytta en liten bygel som sitter över två stift på hårddisken. Det ska vara 6 stift som sitter parvis. Det ska där också finnas någon märkning där det står "Master, Slave och Cable Select". Sätt bygeln över "Slave". (När du sedan flyttar tillbaks hårddisken sätt tillbaks bygeln på "Master".) När du sedan startar den andra datorn så ska den andra hårddisken med raderade filer dyka upp som enhet D:

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m