204.

Anonym
mailto:lotta.nordeen@telia.com
Vår dator säjer helt plötsligt att det inte finns ngn CD-rom installerad. Den har fungerat men finns inte längre i enhetshanteraren. När jag startar CD-spelaren står det "Det finns ingen CD-rom enhet installerad på denna dator" Har Cd-spelaren gått sönder eller vad har hänt?

Hejsan!
Ja det är ju möjligt att CD-läsaren eller moderkorter har gått sönder.
Eftersom du inte skriver om det går att öppna den så att det går att mata in en CD-skiva, så antar jag att den fungerar så långt i alla fall.
Starta BIOS-setup. Man ska trycka på "F1", "Delete" eller någon annan tangent när man startar datorn. Leta runt lite där och se om du kan hitta CD'n. Du borde kunna hitta den där du har hårddisken. Om du hittar den där så hittar datorn den i alla fall. Starta Windows och starta kontrollpanelen och välj "Lägg till maskinvara" för att låta Windows söka igenom datorn.

Om inte det hjälper skulle du också kunna prova att öppna datorn och kolla att kabeln sitter fast ordentligt mellan CD-läsaren och moderkortet. Prova också att koppla loss kabeln och starta datorn en gång. Stäng sedan av den och sätt tillbaks kabeln och starta datorn igen och se om den då hittar CD-läsaren.

Om du har möjlighet så skulle du även kunna prova att flytta CD-läsaren till en annan dator och se om den fungerar där. Om den inte gör det så är den ju uppenbart trasig. Om den däremot fungerar i en annan dator men inte i din och du har provat allt så kan det ju vara så att moderkortet har fått en knäpp och då måste du nog lämna in den till någon datorbutik.

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m