244.

Allan
mailto:allan.laursen@telia.com
Nyinstallation av stor HD i gammal dator!

Hej Mats!

Tack för en UNDERBAR sida med mycket matnyttigt!

Jag tänker stoppa in en 80 GB HD i min dator (IBM 133 ATA). Jag har sen tidigare en 3,2 GB HD uppdelad i 2 (C och D) lika stora partitioner. Datorn är en Pentium 200 MMX med ett Award Bios. Jag har förstått att du rekomenderar "Ontrack Disk Manager" istället för uppdatering av BIOS för att hitta HELA HD:n (kan man ladda ner detta gratis nånstans?). Nu undrar jag hur göra rent praktiskt då jag tänkte stoppa in den nya HD:n och omistallera alla program t ex win-98 mm på denna och köra den som Master på den ena IDE-linjen. Jag hade tänkt mig att behålla den gamla HD:n OGRAVERAD men sätta den på den andra IDE-linjen (som slave?). Jag har även en CD samt en brännare på de båda IDE-linjerna just nu.
Hur gå till väga för att undgå problem som t ex konflikter mellan HD:arna då den ursprungliga HD:n JUST NU ju har en bootpartition..??? Ändrar BIOS eller "datorn" automatiskt beteckningarna på partitionerna om man t ex FÖRST plockar ur den gamla HD och inte stoppar tillbaka den förrän win-98 installationen på den nya HD:n är gjord? Säljaren av HD:n ville också sälja ett separat kontrollerkort till HD:n (c:a 6-700:-), behövs detta och vilken skillnad blir det med resp. utan? Hade visst nåt att göra med hastighet då disken som sagt är 133 ATA...

Mycket tacksam för utförligt svar!
Mvh
Allan


Hejsan!
Tack själv, utan alla medverkande blev det inget.
Besök hårddisk tillverkarens hemsida. Där borde det rimligen finnas information hur du ska hantera din hårddisk. Disk Managern, om inte något annat rekomenderas, borde kunna laddas ner direkt från hemsidan.

Ja, jag vet faktiskt inte hur stor skillnaden skulle bli med ett nytt kontrollerkort och om det är värt pengarna med tanke på att datorn inte är den modernaste. Men för att få det att fungera så sätt den gamla disken i mellersta kontakten och den nya i sista kontakten på flatkabeln till den första IDE kontakten (IDE 0). Den sista kontakten på flatkabeln är Master. Sätt också byglarna på hårddiskarna så att den nya är "Master" och den gamla är "Slave". Ha CD'n och brännaren på den andra IDE kabeln. Den långsammaste enheten bestämmer nämligen hastigheten (rätta mig om jag har fel). Jag tror inte det gör något om den gamla disken är inkopplad när man installerar Windows98, däremot om man installerar WindowsXP och vill ha XP på C: så ska man koppla ur den gamla disken. Ja, sedan borde det bara vara att köra igång. Om du har alla enheter anslutna så slipper du krångla sedan med att CD'n efteråt får en annan enhetsbeteckning än då du installerade Windows.

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m