245.

Allan
mailto:allan.laursen@telia.com
Filfrågor mm.
Hej Mats!

Jag har mycket dålig koll på det här med ljud och undrar nu vad som krävs för att spela upp ljudfiler av olika format och vilka format som finns - finns det andra än wav, midi, mp2, mp3...? Jag lånade en skiva med mp3-filer men kunde ej spela den i min dator. Jag kör w-98 dvs egentligen w-95 UPPDATERAT till w-98 alltså w-98 "OVANPÅ" W-95. Kan det stämma att denna uppdatering (förmodligen egentligen en partiell förändring av den ursprungliga w-95:an, eller...?) kan orsaka olika problem i en massa olika program som t ex på internet? Jag kör IE 5.0 samt Outlook Express 4.72 och det ser inte ut som i mina kompisars versioner. Vet du om OE 4.72 är speciellt behäftat med buggar?
För att återgå till ljud så skriver du i fråga 149: Man använder Spin Doctor också när man ska spela in från en gammal LP skiva. Jag trodde att man skulle använda program i stil med "Audiograbber" och program för "sampling", är detta fel? Vad är egetligen sampling? Tack på förhand! Mvh Allan


Hejsan!
WAV-filer är en ljudinspelning som på kassetband (eller CD) bara det att det är digitalt.
Midi-filer innehåller inget ljud i sig utan bara styrkoder. Ljudkortet innehåller en Synthesizer som frambringar alla ljuden efter informationen som finns i Midi-filen.
MP3 innehåller också själva ljudet (men i komprimerat format). För att kunna lyssna på MP3 låtar så måste du ha en spelare som kan hantera det formatet som t.ex. Winamp, Musicmatch Jukebox eller Windows Mediaplayer.
WMA är filformatet för Windows Media Player.

Om det finns buggar och problem med dina versioner vet jag inget om faktiskt. Du skulle ju kunna hämta hem de senaste versionerna av Internet Explorer och Outlook Express. Du kan ju även prova Opera och Mozilla.

Sampling betyder att du spelar in ljudet. Audiograbber kan jag inte men antar att den fungerar som Spin Doctor. Med Spin Doctor kan man välja att skapa wav, mp3 eller wma filer.

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m