272.

mailto:allan.laursen@telia.com
Hej Mats!
Jag råkar till som tätt ut för att försöka öppna filer till vilka jag saknar rätt program. Först o främst så kommer det det då upp en ruta med olika program från datorn att välja på för att associera filen med. Oftast hittar jag inget program som kan öppna filen och nu undrar jag: 1/ Hur vet man vilket program en viss fil ska öppnas med och om detta är via ändelser så unrar jag om dessa filändelser finns uppräknade på nån hemsida för förklaring.
2/ Det fönster som kommer upp har ibland rutan "Associera ständigt" förmarkerad och ibland inte. Hur kan detta vara? Går det att bestämma någonstans om man vill att denna ruta ALDRIG ska vara förbockad på dittills okända filer? 3/ Om filen är hämtad från t ex ett spel vill det säga att jag aldrig kan öppna och tolka den om det är en körningsbar fil?

Mvh Allan


Hej Allan!
Jag vet ingen hemsida där olika filändelser finns uppräknade, men du kan ju prova att söka på nätet. Förutom standardändelser som TXT, EXE, DLL, INI osv. så är det nästan omöjligt att veta på förhand. Jag vet inte varför det är förbockat ibland, men kan tänka mig att det kan bli så om det finns flera program som använder den aktuella filändelsen. Man får helt enkelt vara lite försiktig. Det finns vissa program som kan öppna filer och visa dem i Hexadecimalt läge så att man kan se det råa innehållet, men jag vet inte riktigt vad du forskar efter. Många spel skickar också med editorer för att man ska kunna bygga egna banor till spelet.
En körbar fil, det vill säga, ett program innehåller bara maskinkod som datorn förstår och det är inget man kan läsa och förstå. Om du har en debugger så kan du öppna ett program, men du ser ändå bara assemblerkod.
Det är väl möjligt att det finns verktyg för att kunna visa programkoden i läsbart skick men jag känner inte till något.

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m