47.

Kalle
gbgkillen128@hotmail.com
Hej jag är en elev som går på gymnasiet och behöver lite hjälp med datorer. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig. Här kommer frågorna.
Olika typer av datorer?
· Superdatorer
· Stordatorer
· Minidatorer
· Mikrodatorer
1. Prestanda för de olika dator typerna.
2. Vad används de till?
3. Vad kostar de?
4. Vilka märken finns det för olika dator typer?
Skulle du kunna lägg till rubriker t ex inbyggda datorer. Jag önskar att ni kunde ta eran tid o hjälpa mig lite jag skulle bli väldigt tacksam
Hejdå

Hejsan!
Ja det var ju lite att bita i :)
Prestanda och pris ligger i fallande ordning som du har listat datortyperna. Det börjar med gflops (gigaflop/s, miljarder flyttalsoperationer per sekund) och prislappar på miljoner.

Superdatorerna används inom underrättelsetjänster, militären, forskning, större universitet, NASA och dylikt. Överhuvudtaget där man behöver beräkningskapaciteten. Exempel på tillverkare är Cray, IBM, Compaq, Sun, SGI och HP.
Stordatorer (mainframe) används hos banker och större företag. De är bra på att hantera stora datamängder och många transaktioner. Flera stordatorer kan byggas ihop till superdatorer. Exempel på tillverkare är IBM, Compaq, Hitachi och HP.
Minidatorer används även de hos banker och större företag. De är lite billigare och kan inte hantera lika stora datamängder. Exempel på minidatorer är UNIX datorer och Compaqs Alpha datorer (som kan köra både OpenVMS (världens bästa operativsystem! :) och UNIX) och lite äldre VAX. Exempel på tillverkare är IBM, Compaq, Sun, SGI och HP.
Mikrodator, PC och Mac är mikrodatorer, de innehåller microprocessorer från Intel, AMD och Motorola.

Sedan finns det datorer som man bygger in i olika maskiner och styrsystem som ju då bara används specifikt för för att sköta dessa. De är ju också mikrodatorer.
Välj "OpenVMS" på menyn och sedan "AlphaServer - Prestanda". Där finns några jämförelser och även en länk vidare till mer jämförelser.

Mats Rajaniemi

w w w . R a j a n i e m i . c o m