65.

Krister
mailto:krilleric@telia.com
Hej
Jag har en hd med två partitioner, C är på 3GB och D är på 17 GB, problemet är att så fort man gör något eller försöker installera något program så får man meddelande om att det inte finns tillräckligt med plats. Jag har försökt installera under D, men vissa program verkar lägga filer under Program-mappen i C. Så nu vill jag formatera om hd till en partition, så jag undrar bara om det här med startdisketten, hur vet jag vilka och var finns drivrutinerna till min CD-läsare? Är detta den viktiga delen av fdisk att man har drivrutinerna till CD-läsare (det är klart annars kan det ju bli svårt att läsa från den). Kan man kolla innan man kör igång, att man verkligen hittat drivrutinerna och att det funkar, d.v.s man får kontakt med CD_läsaren?

Vänligen
Krister Ericsson

Hejsan!
FDISK är ett program för att skapa partitioner på hårddiskar. Du kan ju ha flera diskar. En startdiskett behövs för att kunna starta datorn om man inte har ett operativsystem på hårddisken. Nu med moderna datorer kan man ju i och för sig starta direkt från en CD-rom. Jag har inte provat att installera något nyare operativsystem än Windows 98 från scratch, men en ny dator med Windows XP borde gå utmärkt att boota och installera direkt från CD.
Du kan ju prova båda sätten. Skapa en startdiskett och prova att starta datorn från den. Kolla sedan att du kommer åt CD-läsaren. Det andra sättet är att gå in i BIOS-inställningarna när du startar datorn och sätta om startordningen så att CD-enheten kommer först. Prova sedan att sätta i CD'n med operativsystemet och starta om datorn. Går datorn igång utan problem så är det bara att sätta igång.

Information för Windows 98
Startdiskett

Information för Windows XP
Så här skapar du en MS-DOS-startdiskett
Den MS-DOS-startdiskett du skapar gör det möjligt att starta i MS-DOS.

Sätt i en diskett i datorns diskettenhet.
Öppna Den här datorn och klicka sedan på diskettenheten så att den är markerad.
Peka på namnet på diskettenheten och klicka sedan på Formatera på Arkiv-menyn.
Klicka på Skapa en MS_DOS startdiskett under Formateringsalternativ.
Klicka på Start.
Viktigt!

När du skapar en MS-DOS-startdiskett raderas all information på disketten.
Obs!

Du öppnar Den här datorn genom att klicka på Start och sedan på Den här datorn.
MS-DOS-startdiskett gör det bara möjligt för datorn att starta med en MS-DOS-prompt. Disketten innehåller inga andra verktyg.

/Mats
w w w . R a j a n i e m i . c o m