69.

Anonym
Hej!
Hur kan man ta en backupkopia på en kopieringsskyddad musik-CD?
Det är hopplöst när barnen lyckas förstöra cd-skivor på rekordtid!

 

Hejsan!
Man kan helt enkelt enkelt göra som när man vill spara musik från en LP eller en bandspelare. Man ansluter sin vanliga CD-spelare till "Line in" ingången på ljudkortet och spelar in.

Jag ska beskriva hur du gör med Easy CD Creator.

Du ansluter till datorn med en sladd som har en ministereo kontakt i ena ändan och två RCA kontakter i den andra. Sedan startar du Easy CD Creator, väljer "Soundstream" och öppnar "Spin Doctor". Där ställer du in inspelningsvolym och eventuell filtrering. Du kan också ställa in så att programmet "Splittar" musiken du spelar in i låtar. Den utgår från partier som är tysta. När du är redo att börja spela in så klickar du på knappen "Record".
I fönstret som öppnas sköter du själva inspelningen. Bäst är (om du har plats på hårddisken) att spara till fil. Klicka på knappen "File" och välj var musiken ska hamna på hårddisken. Du behöver inte ändra på "Name of Recording" eftersom det bara är en temporärfil. När du är nöjd så klickar du på knappen "Start Recording" och startar CD-spelaren. När skivan eller låten är slut så stoppar du inspelningen. Om du har ställt in att programmet ska splitta musiken så sköter den om det nu. Du kommer nu att ha X antal musikspår (WAV-filer) i den mapp du tidigare valde. Sedan använder du "Soundstream" för att bränna låterna till en CD-R skiva. Det går säkert att göra på samma sätt med andra program, leta dig fram bara.
Allt detta står också att läsa i hjälpfilen.

Det bör nämnas att detta sätt inte gör en exakt kopia eftersom att du inte kopierar databit för databit från en CD till en annan. Vad som händer är att din CD-spelare konverterar de digitala signalerna till analoga och skickar ut dem via sladden. Datorn och ljudkortet omvandlar sedan signalen tillbaks i digital form. Så beroende på CD-spelaren, datorn och ljudkortet blir också resultatet.

Att tänka på om man ska spela in från en LP, är att man inte kan koppla skivspelaren direkt till datorn. Man måste koppla skivspelaren till stereons Phono ingång. Sedan tar man signalen till datorn från t.ex. tape/bandspelar utgången.

OBS! Det är förbjudet i lag att tillverka kopior och sälja eller ge bort till andra!

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m