97.

Stefan
mailto:euro555@usa.com
RAID problem. Testade annan processor (100 istf, 133 på mitt moderkort Abit SA6R. Låsning som följd. Förmodligen behöver Bios uppgraderas. (Ja, efter koll) Stoppade tillbaka min 1 GHz då 1,3 GHz Celeronen inte ville.
Då vägrade systemet att starta. Felmeddelande från bägge hårddiskarna (IBM 46GB) att stripingen inte fullföljdes. Efter diverse trixande i RAID-setupen, där inget jag prövade på fungerade ville systemet nu ha en systemdisk? Inget fungerade givetvis, prövade tom autostart från CD:n med XP skivan i. Meddelande jag får då är att formatera för att installera på opartionerad disk. Avbröt.

La en av HD:na som slav till en annan fungerande XP disk. Bios hittar bägge diskarna. XP startar men ingen slav visas i systemet. Disken skulle med andra ord vara tom och opartionerad. Vilket den inte är. Mina viktiga 20GB på HD:n kan jag inte acessa nu. Förslag?

Har: P3, 1 GHz på Abit SA6R moderkort. Raid konfigurerat. (370) ,med 512 MB Ram PC133. Matrox G400, SB Live, D-link nätv. 10/100, XP-Pro Sw. NU2002, Anti Trojan, Ad-aware plus många användarprogram. Maskin har gått felfritt i 1 år. Inga virus hittade i scan. Bootsektorskydd aktiverad.

Skulle mer än mycket uppskatta förslag på åtgärd.
/Stefan

Hejsan!
Jag är tyvärr inte vidare uppdaterad på RAID 0; Striping. Det jag har erfarenhet av är spegling av diskar, (Volume Shadowing på OpenVMS) som motsvarar RAID 1.

Jag får inte riktigt klart för mig vad du har gjort med datorn, man har du möjlighet att konfigurera datorn med en fungerande disk med operativet (XP?) på , plus båda två diskarna från stripesetet.
Boota datorn och installera sedan RAID kortet och alla nödvändiga drivrutiner och se om du kommer åt stripesetet då.
XP självt kan vad jag vet inte hantera ett stripeset, och stoppar man dessutom bara in en disk från ett stripeset så ser den ju antagligen bara disken som tom.

 

Info för alla andra:

  • Spegling (RAID 1) av diskar innebär att man kör två hårddiskar som en virtuell hårddisk. Allt data som sparas, sparas på båda enheterna. Diskarna är alltså kopior av varandra. Allt detta sköter systemet om utan att användaren ser det. (Jag har inte provat på någon PC, men tar för givet att användaren bara ser (1) hårddisk.)
  • Striping (RAID 0) innebär att datat delas upp och sparas på varsin hårddisk. Detta innebär att det går mycket snabbare genom att varje hårddisk bara behöver läsa och skriva hälften av allt data. Men att komma ihåg, risken med Striping är ju att om en disk pajar så är allt data borta.
  • Om man vill ha säkerhet så väljer man spegling, och om man vill ha prestanda väljer man striping.

/Mats

w w w . R a j a n i e m i . c o m