Boktips

Titel: Den ekonomiska terrorn
Författare: Vivianne Forrester
Förlag: Nordstedts 1998.

Denna bok är en av de viktigaste samhällskritiska böckerna som skrivits under 90-talets Europa och har sålts i över 340 000 ex bara i Frankrike och är översatt till 20 olika språk.

Författaren till denna bok Vivianne Forrester hyllas som hjältinna för denna bok av Frankrikes arbetslösa, för de får sin situation bekräftad i boken. Först tvingas man till arbetslöshet på grund av nedskärningar och skärpt global konkurrens. Sedan, för att få råd att leva, till förödmjukande åtgärder i jakt på jobb som ändå inte finns. Samtidigt som man matas med snömos om ”dynamiska krafter” som motiverar den förda politiken (EU-politik).

Forresters bakgrund är inte som politisk aktivist eller teoretiker, utan som humanist och litteraturkritiker och det märks på boken. Det kanske både är dess styrka och dess svaghet.

Boken är skriven på ett inspirerande och ibland nästan poetiskt språk, ljusår från den stela dogmatism som vi inom vänstern hört allt för mycket av. Boken säger ganska lite om vad vi ska göra för att få ett bättre samhälle, men hennes svar tycks vara någon form av medborgarlön. Samt att man ska försöka utmana ”de ekonomiska krafterna” och ledarna för ”rovekonomin”. Forrester utger sig inte för att ha de politiska svaren, men menar på att somliga arbetslösa sitter inne med nyckeln till en bättre värld. ”-Det är de som har nyckeln, inte jag.”

Forresters gärning är att ha utsatt den nyliberala ekonomismen för en kritik som tar sig i uttryck ifrån de drabbades egen vardag. För effektfullt ställer hon de arbetslösas misär mot ekonomernas mantran.

Kan tilläggas att denna bok är väldigt svår att få tag i, för den är väldigt eftertraktad och oftast får man beställa den på bokhandeln så att man är säker på att man får den. Men det är en jättebra bok för arbetslösa och som ingjuter mod i en maktlös människa. Så den ekonomiska terrorn är definitivt ett bra köp och en bra investering.

”Erika”


www.rajaniemi.com    Website: www.rajaniemi.com
   © Copyright 1998 - 2002
Mats & Therese Rajaniemi